Personalitatea lui I.C.Bratianu

  • Dominând cu autoritate viata politica a României timp de doua decenii, Ion I. C. Bratianu a fost una din cele mai complexe si controversate personalitati ale istoriei nationale.A mostenit un nume pe care a stiut sa-l onoreze si sa-l înalte. Crescut pentru a face politica, de profesie inginer, Ion I. C. Bratianu aplica ingineria în politica.Prin felul sau de a fi, Ion I. C. Bratianu dadea impresia unui om lenes, extrem de comod.Cel mai adesea era vazut cu o carte în mâna, de regula o carte de istorie.

  • Înzestrat cu calitati native de om politic, Ion I. C. Bratianu cunostea din vastele sale lecturi activitatea marilor personalitati istorice, modalitatile de rezolvare a unor situatii de criza, calea de ajungere la luarea celor mai judicioase hotarâri în momentele cruciale.
  • Primit cu ostilitate de majoritatile parlamentare în decembrie 1919, Ion I. C. Bratianu s-a detasat de atmosfera concreta, precizând: "Domnilor deputati, iau cuvântul, cu o adânca emotiune, pentru prima oara în Parlamentul României Mari, fiindca pe deasupra fiintei si a chipurilor, si a acelora de la guvern si a acelora din aceasta incinta, vad în fata mea pe toti cei care au crezut în înfaptuirea pe care noi trebuie sa o întarim si de care trebuie sa se bucure si sirurile generatiilor ce vin”.

  • Nu o data s-a adresat adeversarilor politici, cerându-le sa uite pentru câteva momente disputele de zi cu zi si sa se înalte la dimensiunea responsabilitatii istorice, având în vedere numai interesele permanente ale neamului. “În chestiunile mari - spunea el - în acelea de ordin moral care stapânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare si nationalitate, nu pot fi preturi de tocmeala, nu pot fi motive de oportunitate care sa te hotarasca a te compromite, coborându-te de pe tarâmul înalt si sigur al principiilor. Oricare ar fi vicisitudinile zilelor si anilor, oricare ar fi durata lor, vine ora rasplatei”.

  • El aprecia ca nu exista pentru oamenii politici îndatorire mai mare decât apararea intereselor permanente si a demnitatii poporului român. De aceea, Ion I. C. Bratianu se adresa astfel parlamentarilor, în decembrie 1919: “Sunteti, domnilor, reprezentantii unui popor care este mândru si poate fi mândru de trecutul sau, si care trebuie sa aiba mare încredere în viitorul sau. Nu scadeti rolul pe care el trebuie sa-l aiba în lume; fiti cât de modesti pentru persoana dvs., nu fiti modesti pentru poporul pe care îl reprezentati”.Aceste cuvinte reprezinta un adevarat mesaj adresat de Ion I. C. Bratianu tuturor oamenilor politici români, din vremea sa si din timpurile ce aveau sa vina.

  • I. G. Duca scria: “El nu se hotara niciodata repede. Elaborarea hotarârilor sale era întotdeauna înceata, uneori chiar greoaie, fiindca, înzestrat în cel mai înalt grad cu simtul contingentelor, din primul moment îi apareau în minte toate repercusiunile probabile si posibile ale unui act, asa încât, înainte de a se hotarî sa faca acel act, examina, reexamina, contraexamina toate urmarile lui si nu trecea de la intentie la fapt decât dupa ce, cântarind toate argumentele, favorabile si nefavorabile, foloasele îi apareau mai puternice, mai determinante decât neajunsurile. Din profesiunea lui de inginer ramasese cu obisnuinta de a nu pune niciodata piciorul pe un teren, înainte de a-l fi sondat si de a cunoaste bine soliditatea lui. Dar, o data gestatiunea terminata, o data hotarârea luata, nu am întâlnit în toata viata si în toata cariera mea politica, om mai neclintit în ducerea pâna la capat a hotarârilor sale”

  • BACK